Tijdens de uitgebreide viering van het 80-jarig bestaan van de vereniging mochten twee ‘Egmondianen’ een Koninklijke Onderscheiding in ontvangst nemen voor (onder meer) hun werk bij Eg­mondia. Ton Groot en Jan de Jong werden door burgemeester Hetty Hafkamp benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor hun jarenlange verdiensten. Het zijn mensen die met hart en ziel bij (onder meer) deze club betrokken zijn. ‘Al meer dan veertig jaar zetten zij zich in op allerlei gebied, van onderhoud tot een bestuursfunctie. Het is dan ook niet meer dan terecht dat juist deze mensen voor hun enorme inzet worden gehuldigd’, aldus de burgemeester in haar toespraak. Het was een mooi hoogtepunt in een stralend jubileumweekend.

19 mei 1939 is de officiële dag dat Egmondia werd opgericht. Bij kapper Klaas Stiemer waren het de knechten van Stiemer, Gerrit Mulder en Jaap Zwart, die tijdens het scheren van aannemer Piet Zwart op het idee kwamen om een voetbalclub in Egmond aan Zee op te richten omdat men altijd zijn heil moest zoeken op landjes in Egmond Binnen en Egmond aan de Hoef. Het was niet tegen dovemans oren gezegd, Piet Zwart had de boodschap goed begrepen. Samen met de heren Cor Blok en Jan Koelink richtte men een nieuwe club op met een nieuw bestuur. Het duurde tot na de oorlog in 1948 dat Egmondia zijn eigen complex had op de Nollen waar voorheen volkstuintjes lagen en door vrijwilligers en werkeloze vissers  het veld werd uitgegraven dat later een van mooiste amateur voetbalvelden van Nederland werd.

Op 31 juli 1949 werd “De Lange Plas” officieel geopend met een wedstrijd tussen Stormvogels en KFC met in het doel de oud keeper van het Nederlands elftal, Piet Kraak van Stormvogels. Er werden vele kampioenschappen beleefd waarvan een de mooiste in 1956 tegen Alcmaria Victrix. Er werden ook vele filmopnames en reclame spots opgenomen o.a. de bioscoop film All Stars. Kort geleden nog de reclame sport van Calvé met Wereldvoetbalster Lieke Martens.

Saamhorigheid was altijd het devies van Egmondia dat als een rode draad door de vereniging heen loopt. Timmerlieden, metselaars, schilders en vele vrijwilligers hielpen mee aan de opbouw van de accommodatie en onderkomen van het complex. Jong en oud ondersteunden elkaar om er iets moois van te maken. Vandaag de dag is het moeilijk om nog mensen te activeren om een bestuursfunctie of medewerker te worden van de club.

Tijdens het 75 jarig jubileum presenteerde de toen nog oud voorzitter Cor Mooij  die een boek had geschreven met zijn kleinzoon Joey Groen het boek van 75 jaar Egmondia aan het toen nog oudste lid Rong Zwemmer die het eerste exemplaar in ontvangst mocht nemen.  De toekomst moet uitwijzen als de Raad van State over vijf weken uitspraak doet over het nieuwe voetbalcomplex op de Egmonderstraatweg. Misschien is dat een nieuw tijdperk in het voortbestaan van het voetballen in de Egmonden.

Reacties zijn gesloten.